Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe 19. desember 2024 - 17:59
Hvem styrer Forskningsrådet? I Forskningsrådets nye porteføljestyrer øker Oslo-dominansen, næringslivets deltakelse reduseres sterkt, mens instituttsektorens tilstedeværelse styrkes tilsvarende ved et fåtall aktører.
Langer ut mot rikssynserne i Oslo Man bidrar i offentligheten gjennom de stemmer man velger å fremme; man får sin virkelighetsoppfatning formet av de perspektiver man evner å ta inn, skriver instituttleder Tor Eldevik.
Målet for tilslagsprosenten er for høyt FRIPRO har hatt helt nede i 5 prosent tilslag, men de utgjør også bare 10 prosent av Forskningsrådets portefølje. Hvor generaliserbar er en tilslagsprosent basert på den laveste prosenten, spør Tor Eldevik.
Her løser studentene vår tids store utfordringer Tverrfaglig samarbeid om noen av vår tids store utfordringer skal etter planen være nyttig for studentene. Og kanskje også for forskerne?
Mener staten må gå foran og ta vitenskapen i bruk Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning vil at samfunnet må ta forskningen i bruk for å løse utfordringer. — Staten må gå foran. Det står ingenting om hvordan dette skal skje, sier Lars Holden.
Månelandingar eller tåkeprat? Debatt om langtidsplanen Regjeringa har nettopp lagt fram langtidsplan for forsking og høgare utdanning. Det blir det debatt om — torsdag kveld på kulturhuset i Bergen og direkte på khrono.no.
Fleire hundre forskarstillingar kan vera i fare Færre eksterne midlar frå Forskingsrådet kan føra til færre forskarar. Det uroar universitet landet rundt.
«Å ta bort forskningsbasert finansiering er et feilgrep» Hatlenutvalgets rapport har to grunnleggende svakheter mener instituttleder ved Universitetet i Bergen.
For enkelt fra Hatlen-utvalget Hatlen-utvalgets anbefalinger synes å ha to grunnleggende svakheter, nemlig en resultatdel som bare er knyttet til utdanning, samt manglende konsekvensanalyse ved å gå bort fra den eksisterende modellen, mener Tor Eldevik.
Å beregne verden Det går en rød tråd fra Vilhelm Bjerknes’ tidlige visjon – via hundre år med «Calculating the world» – til årets nobelpris i fysikk.
Fra det moderne Norges åndsliv Alt var bedre før i tiden. Verdens enkleste påstand, akademias evige svanesang. Nå er vi der igjen.
Alle ansatt-stemmer skal telle likt Regjeringen ønsker å endre universitets- og høgskoleloven slik at alle ansattes stemme teller like mye, uavhengig av om du er professor eller teknisk ansatt. Men studentstemmene skal fortsatt vektes lavt.
Om rektorvalg og studentdemokrati Styringsmodellen med valgt rektor ser ut til å bli stående. Desto viktigere blir derfor Eldeviks betraktninger om kronisk lav valgdeltakelse i den videre diskusjonen.
Norges siste valgte rektor? Hjørnesteinen i et demokrati utover almen stemmerett, er at med stemmerett følger valgbarhet, skriver professor Tor Eldevik.
Slapt om slappe studenter Før og nå. Professor Tor Eldevik får en ubehagelig følelse av at dagens studenter bli utsatt for en av akademias minst sjarmerende øvelser, konstateringen av at alt var bedre før i tiden.
Klimaforskere: Vi må ha kutt og nedrustning av møtevirksomhet Klima. Vi trenger en nedrustningsavtale som kutter reisevirksomhet generelt og samtidig frigjør tid til å være tilstede på egen arbeidsplass, skriver Tor Eldevik og Tore Furevik ved Bjerknessenteret for klimaforskning.
Nyeste artikler
Forskning og innovasjon for framtid, nysgjerrighet og nytte
Sintef-sjef og Midtøsten-forsker kan bli Årets trønder
En akademisk julefortelling
Hun fikk samme jobb tre ganger. Nå er hun klar for nye oppgaver
Fortelling er beredskap
Mest lest
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Disse universitetslederne publiserer minst og mest
Ikke lønnsøkning før i mars og april. Advarer mot skattesmell
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake